Увеличава антиоксидантите в кръвта до ниво, което неутрализира свободните радикали
Снимка: Shutterstock
Кивито преспокойно може да се нарече най-полезният плод, твърдят японски експерти от университета Teikyo, след като откриват, че то съдържат повече антиоксидантни вещества, отколкото много други плодове.
"Кивито съдържа много повече полифеноли от грейпфрута, портокалите, мандарините и ябълките", казват японските учени.
Полифенолите са органични химикали, които растенията произвеждат, за да се защитават срещу насекоми, гъбички и вируси. Тези химикали предпазват клетките на тялото от вредното въздействие на свободните радикали, които могат да увредят клетъчните мембрани, генетичния материал, липидите и протеиновите структури.
Растителните химикали също така предотвратяват развитието на стомашни язви, причинени от стрес и алкохол. Тези вещества имат изразено противовъзпалително, антибактериално и антивирусно действие, предотвратяват тромбоза и атеросклероза, образуване на хистамин и поява на алергии, както и натрупване на холестерол в кръвоносните съдове.
След проучването японските диетолози експериментират и откриват, че яденето на 3 плода киви на ден увеличава антиоксидантите в кръвта до ниво, което почти напълно неутрализира вредното въздействие на свободните радикали, пише medikforum.
"Това означава, че чрез ако пиете смути от киви, рискът от инфаркт, болестите на Алцхаймер и Паркинсон, рак и други опасни заболявания, свързани с целостта на клетъчната структура, е значително намален", отбелязват те.
За жените е важно да започнат да водят правилен начин на живот още от юношеството, когато организмът се оформя.
Снимка: Shutterstock
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари